img_04
Fa'atalitali i se suiga ole lalolagi: Fa'aitiitiga e ono fa'aiti'itia i le fa'aosoina o le carbon i le 2024

Tala Fou

Fa'atalitali i se suiga ole lalolagi: Fa'aitiitiga e ono fa'aiti'itia i le fa'aosoina o le carbon i le 2024

20230927093848775

O lo'o fa'atupula'ia le fa'amoemoe o tagata atamamai o le tau e uiga i se taimi taua i le tau faasaga i suiga o le tau2024 e ono molimauina le amataga o le paʻu o faʻamalo mai le vaega malosi. E fetaui lelei lea ma valo'aga muamua a le International Energy Agency (IEA), o lo'o va'ava'ai i se mata'ina taua i le fa'aitiitia o fa'apogai i le ogatotonu o le 2020s.

E tusa ma le tolu-kuata o kasa kasa oona i le lalolagi atoa e afua mai i le vaega o le malosi, ma faʻaitiitia ai le taua mo le ausiaina o le leai o se faʻaosoina i le 2050. O lenei sini faʻamaualuga, faʻamaonia e le United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change, e taua tele e faʻatapulaʻa ai le maualuga o le vevela. e oo atu i le 1.5 tikeri Celsius ma aloese ai mai taunuuga sili ona ogaoga o le faaletonu o le tau.

Le Fesili o le “O le a le Umi”

E ui o le IEA's World Energy Outlook 2023 o loʻo faʻatulagaina le maualuga o le faʻaogaina o le malosi "e oʻo atu i le 2025," o se auiliiliga a le Carbon Brief o loʻo fautua mai ai se maualuga muamua i le 2023. .

Fatih Birol, le faatonu sili o le IEA, na ia faamamafaina o le fesili e le o le "pe a" ae "o le a le vave" o le a oʻo i luga le faʻamalama, faʻamamafaina le faanatinati o le mataupu.

E ese mai i atugaluga, o tekinolosi maualalo-carbon ua setiina e fai se sao taua. O se au'ili'iliga o le Carbon Brief o lo'o valoia ai o le fa'aaogaina o le koale, suau'u, ma le kesi o le a maualuga i le 2030, ona o le "le mafai ona taofia" le tuputupu a'e o nei tekinolosi.

Malosiaga Fa'afouina i Saina

O Saina, o le lalolagi e sili ona tele le gaosiga o le kaponi, o loʻo faia ni laʻasaga taua i le faʻalauiloaina o tekinolosi maualalo-carbon, ma fesoasoani i le paʻu o le tamaoaiga o le suauu. E ui i le faʻatagaina o fale eletise fou e faʻaaogaina ai le malosi, ae o se suʻesuʻega talu ai nei a le Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) o loʻo faʻaalia ai e ono oʻo i le 2030 le maualuga o le auma a Saina.

O le tautinoga a Saina i le faatoluina o malosiaga faʻafouina i le 2030, o se vaega o se fuafuaga faʻavaomalo ma isi 117 saini, ua faʻaalia ai se suiga tele. Lauri Myllyvirta o le CREA o loʻo fautua mai e ono oʻo atu le faʻaoso a Saina i se "faʻaitiitia faʻavae" mai le 2024 ona o mea faʻafouina e faʻamalieina ai manaʻoga fou.

Le Tausaga Sili

Mafaufau i le tausaga sili ona vevela na faʻamauina ia Iulai 2023, ma le vevela i le 120,000-tausaga le maualuga, faʻanatinati gaioiga faʻavaomalo ua unaʻia e tagata atamamai. Ua lapataʻia e le Faalapotopotoga o le Vaaitau a le Lalolagi, o le leaga o le tau e mafua ai le faʻaleagaina ma le faʻanoanoa, ma faʻamamafa ai le manaʻomia o ni taumafaiga vave ma atoatoa e tetee atu ai i suiga o le tau.


Taimi meli: Ian-02-2024