img_04
Ua Sii E EU le Taulai ile US LNG a'o Fa'aitiitia Fa'atauga Gas a Rusia

Tala Fou

Ua Sii E EU le Taulai ile US LNG a'o Fa'aitiitia Fa'atauga Gas a Rusia

pamu kesi-4978824_640

I tausaga talu ai nei, o loʻo galue le Iuni a Europa e faʻalauteleina ana punaoa malosi ma faʻaitiitia lona faʻalagolago i le kesi Rusia. O lenei suiga i fuafuaga na faʻaosofia e le tele o mea, e aofia ai popolega i feeseeseaiga faʻa-geopolitical ma se manaʻoga e faʻaititia le kasa. O se vaega o lenei taumafaiga, o le EU o loʻo faʻatuputeleina le liliu atu i le Iunaite Setete mo le kesi faʻalenatura faʻafefe (LNG).

O le faʻaaogaina o le LNG ua faʻatupulaia vave i tausaga talu ai, ona o le alualu i luma o tekinolosi ua faʻafaigofie ma sili atu le taugofie le felauaiga o kesi i mamao mamao. O le LNG o le kasa faʻalenatura lea ua faʻamalieina i se tulaga vai, lea e faʻaitiitia ai lona voluma i se vaega o le 600. O le mea lea e sili atu ona faigofie le felauaiga ma le teuina, aua e mafai ona lafoina i tane tetele ma teu i totonu o tane laiti.

O se tasi o mea taua o le LNG e mafai ona maua mai i le tele o nofoaga eseese. E le pei o le kesi paipa masani, lea e faʻatapulaʻaina e le faʻafanua, e mafai ona gaosia le LNG i soʻo se mea ma lafo i soʻo se nofoaga e iai se uafu. O le mea lea ua avea ai ma filifiliga matagofie mo atunuu o loʻo taumafai e faʻalauteleina a latou sapalai malosi.

Mo le Iuni a Europa, o le suiga i le US LNG e iai sona aafiaga taua. I tala faasolopito, o Rusia o le EU sili ona tele sapalai kesi faanatura, e tusa ma le 40% o oloa faaulufale mai uma. Peita'i, o atugaluga i faiga fa'apolokiki ma le tamaoaiga o Rusia, ua mafua ai ona su'e le tele o atunu'u o le EU i isi puna kesi.

Ua tula'i mai le Iunaite Setete o se tagata autu i totonu o lenei maketi, fa'afetai i le tele o sapalai o kesi fa'alenatura ma lona fa'atupulaia o le gafatia o le LNG i fafo. I le 2020, o le US o le lona tolu-sili ona tele sapalai o le LNG i le EU, i tua atu o Qatar ma Rusia. Ae ui i lea, o loʻo faʻamoemoe e suia i tausaga a sau aʻo faʻaauau pea le faʻatupulaia o oloa faʻatau atu a Amerika.

O se tasi o mafuaʻaga autu o lenei faʻatupulaia o le faʻamaeʻaina lea o fale fou o le LNG e auina atu i fafo i le US I tausaga talu ai nei, o nisi o fale fou ua oʻo mai i luga o le initaneti, e aofia ai le Sabine Pass terminal i Louisiana ma le Cove Point terminal i Maryland. O nei nofoaga ua matua faateleina ai le gafatia e auina atu e Amerika, ua faigofie ai i kamupani Amerika ona faatau atu le LNG i maketi i fafo. 

O le isi itu e mafua ai le suiga agai i le US LNG o le faʻateleina o le tauvaga o tau o kesi Amerika. Faʻafetai i le alualu i luma i le viliina o tekonolosi, o le gaosiga o le kesi faʻalenatura i le US ua faʻateleina i tausaga talu ai nei, faʻaitiitia ai tau ma faʻamalosia atili ai le kesi Amerika i tagata faʻatau mai fafo. O se taunuuga, o le tele o atunuu o le EU ua liliu nei i le US LNG o se auala e faʻaitiitia ai lo latou faʻalagolago i le kesi a Rusia ae faʻamautinoaina se sapalai faʻalagolago o le malosi taugofie.

I le aotelega, o le suiga i le US LNG o loʻo faʻaalia ai se suiga tele i le maketi o le malosi o le lalolagi. A'o liliu atu le tele o atunu'u i le LNG o se auala e fa'avasega ai a latou puna'oa, o le mana'oga mo lenei suau'u e ono fa'aauau pea ona fa'atupulaia. E iai sona a'afiaga taua mo tagata gaosi ma tagata fa'atau kesi fa'alenatura, fa'apea fo'i ma le tamaoaiga lautele o le lalolagi.

I le faaiuga, e ui o le faʻalagolago o le Iuni a Europa i le kesi a Rusia e ono faʻaitiitia, o lona manaʻoga mo le faʻalagolago ma taugofie le malosi e tumau pea le malosi e pei ona masani ai. E ala i le liliu atu i le US LNG, o loʻo faia e le EU se laʻasaga taua i le faʻavasegaina o ana sapalai malosi ma faʻamautinoa e mafai ona maua se puna faʻalagolago o suauu mo tausaga a sau.


Taimi meli: Sep-18-2023